Livet

Att må bra genom träning

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur min vän tipsade om att må bra om sig själv är något av det viktigaste som finns i hela världen. Detta tycker jag givetvis fortfarande. I dag skriver jag om detta fast ur en lite annan vinkel. Nämligen om hur man kan må bra med sig själv genom att ta hand om sin kropp med träning.

 

mother with childcarrier with baby hiking on eggishorn

Jo, det är nämligen så att jag kom över en artikel som jag hittade i Svenska Dagbladet, där står det om varför man mår bättre när man tränar och hur detta till och med kan vara en riktigt bra metod för att lindra depression.

Det var tydligen så att forskning visar att löpning exempelvis, kan vara ett gott alternativ till antidepressiv medicin. För både motion och antidepressiva läkemedel ökar just nybildandet av hjärnceller i området hippocampus. Träning kan alltså förutom att få en att känna sig starkare, må bättre med sin kropp även få själen att må bättre. Kroppen kan alltså hjälpa din hjärna. Fantastiskt va?

Fysiskt aktiv hjälper hjärnan

När man är deprimerad, som är lika vanligt att någon gång i livet bli som att ha facebook, så är nyproduktionen av celler i detta hjärnområde just reducerad. Men när man är fysiskt aktiv så aktiverar man signalsubstanser i hjärnan som i stället kan aktivera vissa tillväxten av just nervceller. Det är råttor som likt vanligt står som försöksdjur, och på dessa funkade motion lika bra som medicin för att bota eller lindra depression. På ett par månader kunde detta leda till att de fick nya strukturer och linjer mellan nervcellerna. Så en teori är att just depression kan bero på problem i kommunikationen mellan nervceller, som i sin tur kan lindras.

Motion aktiverar också belöningssystemet vilket kan förklara varför många upplever en kick av att träna – Svenska Dagbladet