Party

Klädkoder för bal & bröllop

dresscodeOm man ska på bal eller bröllop där det kommit en inbjudan innehållande klädkod så är det inte alltid så lätt att veta vad hur man ska klä sig. Vitt ska man till exempel undvika på bröllop, om inte bröllopsparet godkänner.

Här följer tips på hur man kan tyda klädkoder – allt för att du ska känna dig trygg inför våren och sommarens festligheter!

Finare kläder

Sammantaget kan man säga att klädkoder oftast innebär att man ska ha finare kläder på sig. ”Kavaj”, ”frack” och ”smoking” kan det ofta stå på en inbjudan till finare tillställning och för herrarna betyder ofta just det som det står, men för damer kan det vara svårare att tyda. Bra att veta är att på bal bör man ha klänning som går över knäna och gärna i någon härlig färg. Skräddarsydda klänningar kan man köpa på bland annat http://sofiamoore.dk/. När det gäller bröllop är reglerna liknande, men då bör man inte klä sig i vitt, detta för att inte överglänsa bruden. Svart och rött bör undvikas på bröllop enligt gamla regler, då svart symboliserar sorg och rött betyder att man haft i ihop det med brudgummen, skriver GP. Är man osäker på något kan man alltid fråga den som står för inbjudan, det är inte säkert att de är så gammeldags.

Friare klädkoder

Idag är det däremot allt mer vanligt med otydliga klädkoder, just för att dra sig iväg från det traditionella. ”Festlig klädsel” eller ”sommarfin” kan det stå på bal eller bröllopsinbjudan. Det betyder att finare kläder som gäller, med egen vidare tolkning. Om man vill veta mer så är det bara den som står för inbjudan som vet hur det ligger till. Ibland kan det även stå valfri klädsel, och då gäller också fri tolkning. Men samma här gäller som ovan, man ska inte överglänsa bruden med en vitt och ståtlig brudklänning. Man ska inte heller ha för urringat, skriver Expressen.