Skönhet

Plastikopererar sig utomlands

Varje år reser tusentals svenskar utomlands för att plastikoperera sig. Billigare priser är något som lockar väldigt mycket. Men man bör alltid vara på sin vakt när man köper tjänster utomlands som kan påverka ens hälsa. Det medför nämligen alltid fler risker att genomföra ett ingrepp i ett annat land.

457960-face-prepared-for-cosmetic-surgery

Nu går experter ut och varnar om att plastikoperera sig utomlands, skriver Aftonbladet. Allt fler har nämligen börjat komma till svenska sjukhus för att de fått komplikationer av att operera sig i andra länder. Det vanligaste folk kommer med är infektioner i sår och infekterade bröst efter bröstförstoringar. Det är även många som kommer med infekterade ärr efter arm- och lårplastik. Det är speciellt riskfullt att plastikoperera sig utomlands för att det är svårt att kontrollera kompentensen hos en kirurg via myndigheter där. Dessutom innebär inte att vara legitimerad plastikkirurg likvärdig kompetens i andra länder. Som om det inte var nog medför en operation utomlands högre risk för multiresistenta bakterier och flygresan hem ökar risken för blodproppar efter operationen.

Varför åka utomlands?

Om man vill få säker plastikkirurgi genomförd bör man alltså stanna i Sverige och få sin operation genomförd här. Men trots riskerna som finns är det många som åker utomlands för att göra allt från brösten till fettsugningar. I Dagens Nyheter kan man läsa att det för några år sedan var över 100 svenskar som reste utomlands varje månad för att få sjukvård, och antalet har förmodligen ökat. Man kan nämligen få sjukvård utomlands betald med den svenska sjukförsäkringen. Detta gäller dock inte när det kommer till många av plastikoperationerna. De flesta svenskar vänder sig alltså inte utomlands på grund av detta när de ska genomgå plastikoperationer, utan det finns andra anledningar. Några av dessa är:

  • Att det är billigare än i Sverige. En bröstoperation som kostar 42 000 kronor, kan i Thailand kosta 17 000 kronor.
  • Att man kan kombinera en semester med plastikoperationen, vila upp sig på plats och komma tillbaka från semestern ”uppiffad”.
  • Att man enklare får hjälp och snabbare får tid till operation.

Använder vilseledande marknadsföring 1543811-surgery-instruments-detail

På Konsumenteuropas hemsida kan man läsa att det är svårt att operera sig utomlands på grund av att man kan ha problem att komma till rätt kirurg och rätt klinik. Språkbarriären utgör ofta ett stort hinder och marknadsföringen utomlands lovar ibland för mycket. Dessutom går många på det som står på klinikernas hemsidor, vilket faktiskt kan vara väldigt överdrivet och klinikerna kan i princip skriva vad de vill för att marknadsföra sig på ett bra sätt. Visst är det så att marknadsföring, i alla fall i europeiska länder, ska vara sann och inte vilseleda konsumenten. Tyvärr förekommer det ändå att marknadsföring kan vara vilseledande. Därför måste man göra en noggrann undersökning av fakta och kontakta referenser för att höra hur de upplevt köpet. Annars kan man faktiskt aldrig vara riktigt säker på att operationen kommer att utföras som det är sagt och på rätt sätt.