Skönhet

Smink och barnarbete

De flesta sminkmärken, var de än kommer från, använder ett mineral som heter mica och som ofta tas fram genom barnarbete. När detta kom fram frågande man en rad svenska företag hur de stod i frågan.

11449747-woman-putting-red-lipstick

Mycket av det smink som finns både på svenska och internationella marknaden innehåller ett mineral som tagits fram av barn från fyra års ålder. På svt.se kan man läsa att mineralet som kallas glimmer eller mica tas fram i illegala gruvor i Indien. I och med att barn tar fram mineralet bidrar det till missad skolgång och det är även skadligt för hälsan. I artikeln på SVT kan man läsa att de varit i kontakt med ett flertal stora svenska företag i frågan om de använder mica eller inte i sina produkter. De flesta av dessa företag svarade att det är för långt ner i produktionskedjan för att ge ett direkt svar. Men så här ställde sig företagen till mica och barnarbete:

  • H&M – har en uppförandekod som fastställer att företaget tycker barnarbete är oacceptabelt.
  • Oriflame – använder både syntetisk och naturlig mica men har krav på att barnarbete inte får ske i något led.
  • Face – kan inte ge något svar eftersom det skulle ta för lång tid att ta reda på om de använder mica som framställts genom barnarbete.

Syntetisk mica 
539582-cosmetics-set

Enligt branschorganisationen Kemiska-tekniska leverantörsförbundet är det väldigt vanligt att företag använder mica i sina sminkprodukter. Eftersom de flesta företag har någon form av smink som ger en glimrande känsla måste de använda sig av mica för att uppnå den här effekten. Men det finns faktiskt en möjlighet att använda mica i produkter utan att riskera att det tas fram genom barnarbete. Det finns nämligen enligt Metro en syntetisk variant av mica. Den är renare än den som tas fram i gruvor men den är även dyrare. Det finns också möjlighet att använda sig av lagligt framställd mica.

Var uppmärksam på djurtester

Den som köper smink från vilket märke som helst bör alltså ta en extra titt på innehållslistan och se ifall mica finns med. Det stora ansvaret för att det inte ska användas smink som tagits fram genom barnarbete ligger dock hos sminkföretagen. Något annat som ligger på sminkföretagen att se till men som vi som konsumenter också måste vara uppmärksamma på är att sminket tagits fram utan att några djurförsök varit inblandade. Ett märke som erbjuder vegansmink är till exempel parisberlin.se och det finns ett flertal andra aktörer. Men långt ifrån alla märken har smink som kan kallas helt veganskt, även om det blivit bättre sedan man lagstadgat detta. För ett antal år sedan lagstadgade man nämligen att man inte får använda sig av djur för att testa kosmetiska. Men det förekommer ändå i branschen eftersom man fortfarande får testa ämnen som inte huvudsakligen ska användas till kosmetika på djur. Dessa ämnen kan dock ändå förekomma i viss kosmetika. Läs mer.