Livet

Synfel allt vanligare

I senaste säsongen av Så mycket bättre får vi följa flera artister när de tolkar varandras låtar, bland annat är Niklas Strömstedt, Ison & Fille och Lisa Nilsson med. En artist som även är med är artisten Sven Bertil Taube, en folkkär artist med en lång karriär bakom sig. I programmet blir det tydligt att Sven Bertil har synfel, vilket gör att han har lite svårt att kommunicera med deltagarna, eftersom han inte ser de ordentligt. Detta visar verkligen för de som inte har problem med synen vilka problem det kan innebära att ha nedsatt syn, och en får verkligen förståelse för att detta. Som tur är finns det ju mycket hjälp att få för den som är synskadad. Exempelvis hjälpte tv4 Sven Bertil Taube med synfelet genom att han fick ha en ledarhund med sig, berättar han i en artikel från Expressen.

Kostsamt att ha synfel

Det finns ju även olika typer av synfel, och olika grader av synfel. Många är det ju som har glasögon och/eller linser, vilket självklart kan vara jobbigt men det går absolut att leva med. Dessvärre kan det vara kostsamt att ha synfel och behöva glasögon och linser. Bland annat för att synundersökningarna som en måste gå på regelbundet kostar men främst  handlar det om kostnaden på glasögon och linser. Ett tips till dig som har någonting av detta är att köpa linser och glasögon på nätet, och att använda rabattkoder när du handlar, det hittar du till exempel om du handlar hos Lensstore.

Det är vanligt att många har synfel utan att de är medvetna om det. Då är det sällan något farligt synfel men däremot kan det innebära att synfelet förvärras om det inte hanteras. Dessutom påverkar synen ens mående i allmänt. Ett synfel kan till exempel innebära att man har svårt med starkt ljus eller att man lätt får huvudvärk. I en artikel här har man skrivit om hur huvudvärk kan vara ett dolt synfel. Så här står det:

Du kan gå runt med huvudvärk  helt i onödan. Hösttröttheten behöver nämligen inte alltid orsakas av mörker och stress. Dina problem kan ha en sådan enkel förklaring – som ett synfel.

Om du känner att du ofta har huvudvärk bör du kolla upp detta hos en optiker, bara för att Geek girlutesluta eventuella synfel. Skulle du ha synfel är det heller inte konstigt, enligt en artikel här ska en ögonläkare gått ut med informationen om att vi går mot sämre seende. I artikeln menar man på att flera unga i Europa lider av närsynthet, hela 47 procent av personer mellan 25-29 år har problem med synskärpan på långt håll. Läkare menar även på att det är den moderna livsstilen som gör att närsynthet är vanligare än förr. Med modern livsstil menar man på att ögonen ofta fokuserar på närliggande ting (mobil, dator, tv med mera) snarare än som förr då man var ute mycket och såg längre.